Skip to main content

AI marketing, marketing AI.

Először is fontos leszögezni, hogy „AI”, azaz „mesterséges intelligencia” (úgy mint emberi módon gondolkodó és cselekvő robot/gép) per se — még — nem létezik. Ugyanakkor mégis értünk ez alatt egy meglehetősen szerteágazó kutatási és fejlesztési területet, amely elképesztő mennyiségű adat és kompjútertechnológia (kiemelt helyen a machine-learning algoritmusok) segítségével folyamatosan új csúcsokat képes felállítani. Az eredményeket pedig az önvezető autóktól a marketingautomatizációig számos piaci szegmens hasznosítja, vagy szándékozik hasznosítani. Habár mindezeket tekintve a „machine-learning”, vagy az „automatizáció” jobban lefedi azt, amiről ma a legtöbben „marketing AI” kapcsán beszélnek, a köznyelvi használatot figyelembe véve ebben a cikkben mégis a „marketing AI” szókapcsolatot fogjuk használni ezekre a megoldásokra is.

Marketing AI — Hol kezdődik az AI a marketingben?

Rengeteg perspektíva van ma a vélemények piacán az AI és a marketing összefüggéseivel kapcsolatban, amelyek kisebb-nagyobb mennyiségű érzelmi töltettel vannak átitatva. A „marketing AI” területének határait nem mindig egyértelmű, hogy hol kellene pontosan meghúzni: van olyan cikk, amely kizárólag a marketingfolyamatokra, a termék-fogyasztó-piac hármasára koncentrál, de nem mehetünk el amellett sem, hogy például a hirdetéseknél használt animációk, fotók piacán is egyre erőteljesebben van jelen az AI-generálta tartalom.

Mostanában történt — AI és a kreatívipar

Decemberben az ArtStation (kvázi „amerikai Behance”) még telis-tele volt az AI-generálta tartalmakat ellenző alkotók AI-ellenes képeivel. Azóta a platform ezeket egytől-egyig eltávolította, máig specifikálatlan „szolgáltatási feltételekre” (Terms of Service) hivatkozva — írja Jess Weatherbed a the Verve-ön. Amellett, hogy az AI-generálta grafikák, vizuálok cégek és szabadúszók megélhetési profilját veszélyeztetik, természetesen az alkotói jogok kérdését is felvetik, hiszen az AI a kontentgeneráláshoz valós alkotásokat használ fel adatforrásként. Olyannyira, hogy miután az alkotók AI-ellenes motívumai elterjedtek a platformon, magukon az AI-generálta képeken is megjelentek ezek az AI-ellenes motívumok.

AI kritika

Rengeteg alkotó tiltakozott az ArtStation platformon az AI ellen. Forrás: theverge.com

Hasonló a kapcsolat az AI marketing és az AI-generálta írott tartalmak között — lásd még a közelmúltban sokat vitatott ChatGPT esetét. Ezek a fejlemények nagyon fontosak, jócskán kapcsolódhatnak a digitális marketing területéhez és rengeteg mérlegelendő szempontot vetnek fel, azonban éppen a jogi, morális és gazdasági komplexitás miatt ezen az említésen túl nem megyünk bele jobban a tárgyalásba, később viszont tervezünk egy szakértői-interjús tartalmat a kreativitás és az AI vonatkozásában.

Marketing AI a termék-fogyasztó-piac hármasában

A továbbiakban tehát azt nézzük végig, hogy egy a Harvard Business Review-n megjelent, AI marketinggel foglalkozó cikk* miként kategorizálja azokat a mesterséges intelligencián alapuló technológiákat, amelyek már jelen vannak a piacon, és amelyeket már előszeretettel alkalmaznak a cégek, CMO-k.

A kategorizálás logikus szempontjai

Az AI marketingben, illetve általánosságban az AI kategórián belül van egy relatív jól meghatározható evolúciós vonal. Az AI rendszer „fejlettsége” a HBR cikkben is az egyik kategorizációs szempont lett, a másik szempont pedig az, hogy a megoldás integrált, vagy „elszigetelt”, különálló. Azaz az algoritmus fejlettsége mellett azt is érdemes vizsgálni, ha marketing AI rendszerekről beszélünk, hogy az adott megoldás az anyarendszerbe

  • becsatornázható, de annak nem képezi szerves részét, vagy
  • teljesen különálló

Ezt a két szempontot tekintve az alábbi ábra, táblázat jött létre a szerzők mérlegelése alapján.

AI marketing kategóriák

forrás: HBR

Ahogy azt nem túl nehéz kitalálni, a legfejlettebb, legkomplexebb, házon belül fejlesztett rendszerek a legköltségesebbek is. A kevésbé komplex, vagy komplexebb, ám bármely cég által igénybe vehető, rendszerek (pl. chatbot) pedig — már csak a piaci versenyből kifolyólag is — kevésbé költségesek, és az is várható, hogy egyre olcsóbbak lesznek. Mivel a legtöbb cég számára a kevésbé komplex, külső rendszerek alkalmazása kerül képbe, ezért a továbbiakban erre fókuszálunk.

Érdemes ma marketing AI-t építeni a „user journey”-be?

Amikor azon gondolkodunk, hogy vajon érdemes-e marketing AI megoldásban gondolkodni egy „user journey” kialakításakor — azaz, például egy chatbotot bekapcsolni „journey” valamely pontján —, akkor számos kérdést kell mérlegelni. Nézzük meg a két legfontosabb szempontot!

Chatbot, üzenet-automatizáció a felhasználói élmény szempontjából

Legyen szó egy chatbotról, vagy egy üzenet-automatizációról, mindig érdemes figyelembe venni, hogy tudjuk-e úgy alkalmazni az adott technológiát, hogy az ne rombolja a felhasználói élményt.

A feladat-automatizáció (pl. e-mail automatizmus beállítása) egyértelmű előnye abban rejlik, hogy a kollégákat (pl. értékesítés) tehermentesítheti, és emberi munka bevonása nélkül végigvezetheti a vásárlót/ügyfelet azokon a tartalmakon, amelyek nagy általánosságban szükségesek ahhoz, hogy végül döntés — és lehetőleg pozitív döntés — szülessen. Amennyiben egy cég úgy dönt, hogy ilyen automatizmust vesz igénybe (jellemzően akkor, ha relatív sok érdeklődő tarthat számot a megoldására, termékeire), akkor tehát arra kell vigyázni, hogy az automatizmus és a levelekben szereplő tartalom a lehető legempatikusabban legyen strukturálva.

Nincs annál visszásabb felhasználói élmény, mint amikor éppen csak hallottunk valamiről, talán érdekel is, majd feliratkozás után elárasztanak 3 nap alatt 10 üzenettel, amelyek tartalma ráadásul semmitmondó, vagy repetitív. Ugyanilyen zavaró, amikor ellátogat a felhasználó egy weboldalra, és 3 másodperccel a betöltés után máris az arcába ugrik a „Segíthetek?” üzenet. „Nem, egyelőre még azt sem tudom, hol vagyok.”

Ugyanakkor egy kellő empátiával összerakott, jól brandre szabható, valódi információt nyújtó tartalommal feltöltött automatizmus valóban csodákra képes.

AI marketing megoldás — ha nem elég gondosan alkalmazzuk, szétzúzza a brandélményt

Az eszközt úgy kell beleilleszteni a marketingrendszerbe, hogy a brand szempontjából kicsit se lógjon ki, amennyire csak lehet, maradjon teljesen organikus hatású.

Ennek a csúcsát azok a saját (céges) fejlesztések eredményeként létrejött machine-learning eszközök adják, mint amilyen pl. az Olay kozmetikai márka arcbőr-típus elemző applikációja: egy szelfi, és máris olvasható, hogy milyen arcápolási rutin a legeredményesebb az adott személynek. Ha egy ilyen applikáció jól működik (de csak akkor), nagyon hatásos és emlékezetes brand-élményt szolgáltat, és marketing szempontból is nagyon eredményesek, mivel a megfelelő arcápolási termékek csak egy kattintásra vannak.

A chatbot megoldások közül is mindig érdemes megnézni, hogy melyek szabhatóak a leginkább a brandre (pl. színek, logó, betűtípus stb.). A tapasztalat az, hogy a chatbotokat a legtöbb weboldalon nem igazán használják a látogatók, de nem árt rá felkészülni, hogy mégis. Ha a kérdések és válaszok nem automatizáltak (amit a legtöbb esetben csak ajánlani lehet — hacsak nem óránkénti többszáz kérdezővel számolunk), és a chatbot például egy Messenger fiókba irányítja az üzenetet/kérdést, akkor mindenképpen gondoskoni kell arról, hogy arra azonnali válasz érkezzen. Ha ez utóbbi kritériumnak nem felel meg, akkor a chatbot nemcsak alapvető funkcióját nem teljesíti be, de rombolja a brandet és a felhasználói élményt is.

Akkor kell a marketing AI?

Erre a kérdésre általánosságban válaszolni nem lehet. Az AI (machine-learning és automatizációs) megoldások eszközök. Ennek megfelelően kell rájuk nézni. Önmagában egy ilyen rendszer üzemeltetése nem jó vagy rossz, nem kelt jó vagy profi benyomást, nem növeli a brand értékét vagy a felhasználói élményt — hacsak nem ugyanolyan alapossággal van átgondolva a felhasználása, mint — remélhetőleg — a user journey és a brand többi eleméé.

 

*szerzők: Thomas H. Davenport, Abhijit Guha, Dhruv Grewal

 

 

Filter

A marketingstratégia felépítése — A kutatás után

"Kell a marketingstratégia" — mondja egyre több online marketinggel foglalkozó szakember. Egyre több in-house marketingcsapat,…

Piac és erőforrások kiaknázása – Magánegészségügy marketing

Az ügyfél – Medilum Egészségközpont A Medilum Kft. egy több éve működő debreceni magánegészségügyi szolgáltató.…

Rendszerezett marketing – SaaS marketing és kommunikáció

Az ügyfél – Fluenta Europe Kft. A Fluenta több mint 20 éves üzleti háttérrel 2022-ben…
NIKI
Kormos Nikolett

Kormos Nikolett

"Az adatvezérelt marketing a kvantitatív-kvalitatív skála egyik végpontja, a másik végpont az empátia és az intuíció. Nekem a legizgalmasabb, hogy az egyedi esetekben milyen arányban és hogyan kell ezeket vegyíteni ahhoz, hogy effektív, akár game changer megoldást kapjunk."

LinkedInen is megtalálsz:

ZSUZSI
Schillinger Zsuzsanna

Schillinger Zsuzsi

"Mit jelent nekem a stratégiaalkotás? Azt, amikor a nagy egységet apró részeire bontom, majd a részek elemzése után rájövök, hogyan lehet őket ismét egy nagy egésszé alakítani, amely viszont immár a kiinduló pontnál jóval hatékonyabb lesz. Hiszek abban, hogy a siker a részletekben rejlik ."

LinkedInen is megtalálsz:

Vedd fel velünk a kapcsolatot a form kitöltésével, a niki@lagomstrategia.hu, a zsuzsi@lagomstrategia.hu címek valamelyikén, vagy LinkedInen keresztül!